Redukcja wzrostu młodych drzew przyspiesza ich kwitnienie i owocowanie. Niezbędne jest regulowanie wzrostu drzew w lata słabego owocowania, np. po roku obfitego plonowania lub gdy kwiaty i młode zawiązki zostały uszkodzone przez późnowiosenne przymrozki. W sadach starszych kontrola wzrostu ma na celu niedopuszczenie do zagęszczenia koron – zwłaszcza dolnych i/lub wewnętrznych partii korony, a tym samym do słabego zakładania pąków kwiatowych i pogorszenia jakości owoców. Nadmierny wzrost wegetatywny wpływa niekorzystnie na zakładanie pąków kwiatowych oraz redukuje kwitnienie i owocowanie.
Zabiegi agrotechniczne
Korelacja wzrostu i owocowania jest wynikiem złożonej interakcji związanej z dystrybucją asymilatów w roślinie i niejednakową siłą przyciągania składników przez różne owocujące i nieowocujące części drzewa. Najczęściej zabiegi agrotechniczne ograniczające wzrost wpływają korzystnie na ich owocowanie. Zabiegiem odgrywającym dużą rolę w rozwoju wegetatywnym i generatywnym jest przerzedzanie kwiatów i/lub zawiązków.