W czerwcu tego roku firma pokazała część swojej oferty podczas targów 2022 Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku, gdzie Stowarzyszenie „Polska Ekologia” realizowała przedsięwzięcie High Quality BioEurope. Miało ono na celu promowanie ekologicznej żywności europejskiej.
Sok z róży okazał się hitem
- Duże zainteresowanie rozbudził wraz z początkiem pandemii - wyjaśnia prezes Agnieszka Michalska, kierująca rodzinną firmą. Sok z róży jest kojarzony z odpornością i bardzo słusznie, ponieważ jest źródłem witaminy C. W 100 ml soku naszej produkcji zgodnie z deklaracją jest jej 450 mg, jest to naturalna witamina C, która przeszła z owoców do produktu. Sok z róży, czyli odporność – i to znane „budowanie odporności” – pomoże oczywiście, warto wykorzystać go doraźnie przy przeziębieniu, ale najlepiej spożywać codziennie, małymi dawkami.
Witamina C jest także niezbędna do produkcji kolagenu – czyli zdrowe stawy, zdrowe dziąsła (przy regularnym dostarczaniu witaminy C w postaci soku z róży przestają krwawić dziąsła). Sok z róży to też beta-karoten, likopen. Uniwersytet Medyczny w Lublinie przebadał owoce róży z naszej plantacji i znalazł tam ok. 130 substancji aktywnych - witamin, minerałów składników odżywczych.
Na liście ośrodków naukowych współpracujących z „Polską Różą” znajduje się Uniwersytet Medyczny w Warszawie, SGGW, uniwersytety przyrodnicze w Lublinie i we Wrocławiu, Politechnika Łódzka i Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Nie można pominąć znaczenia konferencji naukowych pt. „Róże owocowe w uprawie, przetwórstwie, żywieniu i ochronie zdrowia”. Liczne referaty na temat fitochemii różnych części róż owocowych, a także wykorzystania ich w przetwórstwie, świadczą o powadze tematu.
Róża na suszę
Rolnictwo boryka się z niedostatkiem wody, poszukuje więc roślin nadających się do uprawy w trudnych warunkach glebowych. Rosa rugosa właśnie doskonale znosi suszę. A to argument za wytyczeniem naukowych wektorów.
- W istocie. W czerwcu miałam wykład na SGGW w ramach zajęć „Perspektywiczne rośliny sadownicze” i mogłam zapoznać studentów z czymś tak wyjątkowym, jak róża. Zaskoczył mnie poziom ich wiedzy oraz zainteresowanie tematem. Możliwe, że powstaną kolejne plantacje róży. Z naszej bioplantacji w Lądku Zdroju pozyskujemy ekologiczne owoce róży, współpracujemy też z plantatorami, którzy wyłącznie nam dostarczają surowiec. Teraz na plantacji jest sezon na płatki róży – bo rośliny kwitną. Robimy z konfiturę z płatków róży oraz przecier. Płatki róży w cukrze są wykorzystywane do pączków, lodów, ciast, tortów, kawy, herbaty, lemoniad.
inf. pras