Czapetka samarangijska (Syzygium samarangense) ma dużo nazw, np. Jabłko Różowe, Tajskie jabłko woskowe, Chom-poo, Czarna Perła itd. To jest gatunek drzewa tropikalnego z rodziny mirtowatych pochodzące z obszaru, który obejmuje Wielkie Wyspy Sundajskie, Półwysep Malajski oraz Wyspy Andaman i Nikobary.
To wiecznie zielone drzewo wyrasta do 12 metrów wysokości, a kora jest charakterystycznego różowo-szarego koloru, które łatwo się łuszczy. Jego owoce to jadalne jagody, kształt których przypomina podłużną gruszkę małej lub średniej wielkości (do 15 cm długości).
Smakuje jak jabłko i arbuz
Skórka jagód jest gładka, a jej barwa jest bardzo zróżnicowana – od białej, poprzez czerwoną i fioletową do niemal czarnej. Oprócz tego owoc ma lekki połysk przypominającym woskową powłokę (to wyjaśnia angielską nazwę jagód – Wax Apple).
Tajskie jabłko woskowe jest lekko chrupiące i soczyste, o lekko słodkim smaku podobnym do gruszki śnieżnej. Niektórzy opisują smak tych jagód jako połączenie jabłka z arbuzem. Miąższ jest biały o dużej wilgotności. W środku znajduje się duża jama nasienna, która może zawierać duże, jasnobrązowe nasiona. Dojrzałe drzewo daje plon do 700 owoców.
mkh
fot. Envato Elements