- Jesteśmy bardzo dumni z tego wyróżnienia w publikacji KE "Sensacja" – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Uważam, że przygotowana przez Komisję Europejską publikacja jest doskonałym sposobem na promocję wyjątkowych, europejskich produktów. Jabłka są bardzo uniwersalnym składnikiem kulinarnym. Oczywiście najbardziej kojarzą się nam z szarlotką i deserami, ale nie zapominajmy, że można ich używać także do mięs i sałatek. Mam nadzieję, że to wyróżnienie sprawi, że Jabłka Grójeckie staną się inspiracją kulinarną już na Świątecznym stole. Chciałabym również pogratulować Panu Bartoszowi tak wspaniałego pomysłu na przepis.
Chronione Oznaczenie Geograficzne to oznaczenie wprowadzone przez Komisję Europejską między innymi w celu ochrony producentów i konsumentów przed podrobionymi produktami spożywczymi. Jabłka Grójeckie zostały nim wyróżnione z powodu unikalnych warunków klimatycznych i glebowych, w których są produkowane. Stawia to je na równi z najbardziej znanymi i cenionymi europejskimi produktami takimi jak ocet balsamiczy lub parmezan.
- Jestem przekonana, że najlepszą formą promocji polskich produktów jest pokazanie możliwości kulinarnych jakie stwarzają – dodaje Wrotek-Figarska – W planach Stowarzyszenie na przyszły rok mamy już uruchomienie dużej akcji promocyjnej pokazującej w jaki sposób ciekawie gotować z wykorzystaniem jabłek. Są one przecież nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
Nie pozostaje nam chyba nic innego niż zakasać rękawy i przygotować taki pyszny deser dla najbliższych na Święta!
fot. pixabay.com