W obliczu licznych utrudnień w funkcjonowaniu branży rolno-spożywczej spowodowanych pandemią COVID-19 MRiRW chce wesprzeć rolników i producentów żywności. Na koniec marca uruchomiło stronę internetową „Możliwości eksportowe” z informacjami o możliwościach eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. Teraz uzupełnia swój program o zakładkę „Możliwości współpracy”.
Podmioty sektora rolno-spożywczego zgłaszają problemy
Jak podaje MRiRW podmioty sektora rolno-spożywczego informują o ryzyku czasowych ograniczeń w zakresie skupu surowca rolnego, jego przetwórstwa i sprzedaży swoich produktów jednocześnie podkreślają, iż warunkiem utrzymania dotychczasowych poziomów aktywności są często ograniczone możliwości w zakresie logistyki, przetwórstwa lub powierzchni magazynowych/przechowalniczych.
– W obecnych warunkach pilną i ważną sprawą jest szybki przepływ informacji zarówno
o możliwościach eksportu, zbytu jak i współpracy. Dlatego wychodzimy naprzeciw takim potrzebom. Poleciłem obok zakładki „Możliwości eksportowe” uruchomienie kolejnej „Możliwości współpracy” – poinformował dziś minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Nowa strona będzie platformą wymiany informacji
Uruchomiona przez MRiRW Zakładka „Możliwości współpracy” ma być rodzajem platformy wymiany informacji o wolnych mocach przerobowych, składowych, czy też potrzebach podjęcia współpracy w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia na stronie zostanie zamieszczona także wyrażona przez nas chęć nawiązania współpracy w tym zakresie.
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl
Fot. pixabay