StoryEditor

Lista laureatów konkursu o Złoty Medal targów WorldFood Poland 2019

06.03.2019., 14:56h
Ponad 200 produktów w czternastu kategoriach walczyło o Złote Medale i Wyróżnienia targowe. Przyznano 13 Złotych medali w tym dwie nagrody w kategorii „Debiuty” – krajowy i zagraniczny oraz 18 Wyróżnień.

Jury w składzie Jarosław Uściński (Przewodniczący Jury, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, restaurator), Agnieszka Szpaderska (manager Targów), Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, właściciel Food Lab Studio), prof. Krzysztof Krygier (Katedra Technologii Żywności SGGW), Andrzej Gantner (wiceprezes Polska Federacja Producentów Żywności), Joanna Kozłowska (Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy Bronisze), przez wiele godzin, w gościnnych progach restauracji Moonsfera, degustowało i oceniało specjały krajowe 
i zagraniczne.

Przedstawiamy listę laureatów Konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Poland 2019:

Debiut zagraniczny
Złoty Medal:
Mule á la minute z białym winem i warzywami, Roem Van Yerseke B.V.

Debiut polski
Złoty Medal:
Chrzan tarty z wasabi, Ogródek Dziadunia

Żywność ekologiczna

Złoty Medal:
Nobleza del Sur, ECO NIGHT, Oliwa z oliwek extra virgin, EVOO Premium

Wyróżnienie:
– Bio mieszanka kiełków do sałatek – Śródziemnomorska, Jetting Systems
– Ocet ekologiczny jabłkowy, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
– Chrupkie pieczywo z kiełków pszenicy ze słodką papryką i zieleniną "Rostok", UkrEcoKlhib (Ukrainian Ecological Bread)

Suplementy diety

Złoty Medal:
Oleosom Olej z rokitnika w pulpie, SZARŁAT M i W Lenkiewicz Sp. J.

Wyróżnienie:
– VITA-MIN Multiple Sport 40+, Olimp Laboratories
– 2KC after, Colfarm S.A.

Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy

Złoty Medal:
Sos Kabul - orientalny sos pomidorowy, VITAPOL Sp.J.

Wyróżnienie:
Musztarda Kcyńska Miodowa, Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Słodycze i przekąski

Złoty Medal:
Chocovera - Skórka pomarańczy w czekoladzie ciemnej, Alta Saska Sp. z o.o.

Wyróżnienie:
– Kandyzowany owoc z jagodą MIX, Ramkalni Nordeco SIA
– Morele suszone , Vivio Healthy Food

Przetwory zbożowe i wyroby piekarnicze

Złoty Medal:
Musli owocowe z białą czekoladą OneDayMore, OneDayMore Sp. z o.o.

Wyróżnienie:
Mąka z pszennym płatkiem, Młyn Zbożowy "Bracia Górscy" Sp. J.

Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Złoty Medal:
Pasta słonecznikowa z curry, Primavika Sp. z o.o.

Wyróżnienie:
– Malinowy sok przecierowy - bez cukru, Gospodarstwo „Prosto ze Wsi”
– Pesto z suszonych pomidorów, PROCO POLSKA Sp. z o.o. Sp. k.

Produkty mleczarskie

Wyróżnienie:
Śmietana wiejska 18% z Kujaw i Ziemi Dobrzymskiej, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku

Oleje i tłuszcze

Złoty Medal:
Bio olej z pestek śliwki, Nomak Sp. z o.o.

Wyróżnienie:
– Pepo Papa olej z pestek dyni, FSF Olej Sp. z o.o.
– Olej sezamowy, VEDALAN LLC

Napoje bezalkoholowe

Złoty Medal:
Soki Natura Cold Press, NATURA COLD PRESS Sp. z o.o.

Wyróżnienie:
BeRAW Smoothie Vegan Protein, Purella Sp. z o.o.

Napoje alkoholowe

Złoty Medal:
Wino z czarnej porzeczki, Winnica Dwórzno

Wyróżnienie:
Meysari Makhmari Premium, Czerwone wytrawne wino, Shirvan Wines

Kawa i herbata

Złoty Medal:
Kwiat złotej herbaty, DAMRO EXPORTS (PVT) LTD

Wyróżnienie:
Coffee Cold Brew Black zero sugar, Bio Street

Innowacje

Złoty Medal
Pierogi ruskie bez glutenu, Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO"

Wyróżnienie:
Rodzina Sareckich STRES, Wina Rodziny Sareckich

Wszystkim laureatom i wyróżnionym gratulujemy. Wręczenie statuetek i dyplomów odbędzie się 8 marca podczas wieczornej Gali.

Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe

21. listopad 2024 11:19