Podczas jubileuszowej, X edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa wystawcy z kraju i zagranicy zaprezentują bogatą ofertę środków produkcji: innowacyjne nawozy, środki ochrony roślin, produkty wspierające produkcję ogrodniczą. W targach wezmą udział firmy zajmujące się chłodnictwem i przechowalnictwem, firmy dostarczające maszyny do pracy w sadzie i ogrodnictwie, do sortowania i pakowania owoców oraz warzyw. Obecni będą producenci materiału szkółkarskiego, firmy handlujące owocami i specjalizujące się w ich przetwórstwie.
Formularz zgłoszeniowy
Jak dojechać na TSW?
Plony to nie tylko ilość… Ważna jest także jakość owoców – a więc ich odpowiednie odżywienie i ochrona, co w ostatnich latach przy sukcesywnym wzroście średnich temperatur jest coraz trudniejsze. O tym na co zwrócić uwagę planując racjonalną strategię dalszej produkcji owoców będą informować polscy i zagranczni eksperci podczas konferencji sadowniczej pt. "Stabilne plony co roku – czy to obecnie możliwe?", odbywającej się już 16 stycznia ramach Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Nadarzynie.
Program konferencji sadowniczych (15. 01. 2020r.):
"VI Sadownicze Forum Ekonomiczne"
10:00 - 10:30 Uroczyste otwarcie targów TSW 2020
10:00 - 10:25 Nowoczesna uprawa aronii – Michał Piątek (Hortus Media)
10:00 - 10:20 Nicienie i ich szkodliwość w uprawie truskawki – dr Aneta Chałańska (NEFscience)
10:20 - 10:50 Najlepsze odmiany truskawek sezonu 2019 w uprawie tunelowej – Mariusz Podymniak (jagodnik.pl), Konrad Kazakiewicz (Haygrove)
10:20 - 10:30 Otwarcie Sadowniczego Forum Ekonomicznego – dr Wioleta Sobczak
10:25 - 10:55 Potencjał i problemy w uprawie derenia jadalnego – dr inż. Iwona Szot (Uniwersytet Ogrodniczy w Lublinie)
10:30 - 11:30 Wręczenie nagród im. prof. A. Sz. Pieniążka
10:30 - 11:00 Czy jagodniki mogą stać się alternatywą dla sadów jabłoniowych? – dr Paweł Kraciński (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe
10:50 - 11:10 Ludzie nie chcą truskawek. Chcą ich, jeśli super będą się po nich czuli – Maciej Dolata (INSPIRE smarter branding)
10:55 - 11:25 Leszczyna uprawa na orzech świeży – dr inż. Bogumił Markuszewski (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
11:00 - 11:30 Aktualna sytuacja na rynku owoców - szanse i zagrożenia dla polskich producentów – Marian Borek (zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych MRiRW)
11:10 - 11:35 Fertygacja z biostymulacją - efektywne nawożenie w dobie suszy – Jacek Witkowski (Timac Agro)
11:25 - 11:55 Jagoda goji - szanse i uprzedzenia – dr hab. Monika Bieniasz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie)
11:30 - 12:00 Jubileusz 10 lat TSW
11:30 - 12:30 Przyszłość sektora na tle nowej WPR, wyzwania, zagrożenia, możliwości na najbliższe 10 lat.
11:35 - 12:10 Jak dopasować nawożenie do poszczególnych odmian i systemów uprawy? – Steven Timmermans (Hortinova, Holandia)
11:55 - 12:25 Oliwnik wielokwiatowy - alternatywa dla produkcji ekologicznej – dr hab. inż. Anna Bieniek (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), dr inż. Sabina Lachowicz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
12:10 - 12:45 Jak to robią w Hiszpanii? Przykłady zrównoważonej ochrony truskawek przed chorobami i szkodnikami – Jose Luis Robles (Horticulture Crop Manager, Bayer, Hiszpania)
12:25 - 13:00 Przerwa
12:30 - 13:00 Jak rysuje się przyszłość handlu jabłkami w świetle zmieniających się wymogów handlowców i konsumentów – Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)
12:45 - 13:05 Antraknoza – rosnące zagrożenie w uprawie truskawek – dr Paweł Krawiec (Horti Team)
13:00 - 13:30 Perspektywy uprawy róż owocowych w Polsce – dr hab. Bożena Matysiak (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
13:00 - 13:30 Przyszłość handlu – grupy producenckie i ich zrzeszenia, ich rola w rozwoju eksportu – Paulina Kopeć (Unia Owocowa)
13:05 - 13:30 Patogeny na plantacji truskawek – nowoczesne i skuteczne metody ich diagnostyki – Karolina Felczak- Konarska (FERTICO)
13:30 - 14:05 Uprawa i plonowanie nowych odmian truskawek w uprawie polowej oraz w tunelach na stołach – Ludger Linnemannstöns (Landwirtschaftskammer NRW, Niemcy)
13:30 - 14:00 Praktyczne aspekty uprawy pigwowca w Polsce – dr Paweł Krawiec (Horti Team)
13:30 - 14:00 Znaczenie rynków hurtowych w handlu owocami. Perspektywy rozwoju rynków hurtowego na najbliższe lata – Janusz Biliński (prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego
14:00 - 14:30 Światowe trendy w uprawie jeżyny – dr Agnieszka Orzeł (Niwa)
14:00 - 14:30 Przetwórstwo owoców – szanse i zagrożenia – dr hab. Bożena Nosecka (prof. nadzw. IERiGŻ-PIB)
14:05 - 14:30 Różnice dotyczące uprawy odmian pod osłonami – Janusz Cieśla (Delphy)
14:30 - 15:00 Jak uprawia się i sprzedaje truskawki w Norwegii?1– Ewelina Wojciechowska (Norweski Instytut Bioekonomii, Norwegia)
14:30 - 15:00 Jagoda kamczacka – czy jest szansa na rynkowy sukces? Wnioski z III Międzynarodowej Konferencji Kamczackiej – Mariusz Podymniak (jagodnik.pl)
14:30 - 15:00 Jabłka przemysłowe w Polsce, koncepcji i rozważaniach na temat rentowności – Mathias Ebert (Hartwig Mathias Ebert Consult)
15:00 - 16:00 Debata
Zapisz się!
Program konferencji (16. 01. 2020r.):
"Stabilne plony co roku – czy to obecnie możliwe?"
10:00 - 10:45 Biostymulacja w jakościowej produkcji jabłek - przyszłościowe rozwiązania – Marie Le Nouanic (CMI Roullier Francja)
10:45 - 11:30 Słaby preparat czy sezon? – dr Alicja Maciesiak
11:30 - 11:55 Ochrona przed chorobami i szkodnikami w minionym sezonie – dlaczego tak ważne są zabiegi wczesnowiosenne? – Tomasz Gasparski (Agronomic Solution Manager, Bayer Polska)
11:55 - 12:40 Agrotechniczne aspekty ograniczania przemienności owocowania jabłoni w Polsce – dr hab. Magdalena Kapłan (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
12:40 - 13:20 Przerwa
13:20 - 14:05 Odpowiednie cięcie warunkiem stabilnego plonowania – dr Andrzej Soska (Soska Konsulting)
14:05 - 14:30 Możliwości chemicznego regulowania owocowania jabłoni – Robert Binkiewicz (Agrosimex Sp. z o.o.)
14:30 - 15:30 Możliwości przerzedzania chemicznego jabłoni w Europie Zachodniej – Peter van Arkel (doradca sadowniczy, Holandia)
15:30 - 16:00 Zmieniające się uwarunkowania prawne w produkcji sadowniczej – jak za nimi podążać? – Małgorzata Kołacz (KPODR, Minikowo)
Zapisz się!
"Ekologia w ogrodnictwie - czy to się opłaca?"
10:00 - 10:30 Zmiana warunków klimatycznych wpływa na aktywność biologiczną gleb – jak reagują mikroorganizmy – dr Beata Kowalska (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
10:30 - 11:10 Ochrona ziemniaków przed Rhizoctonia solani w uprawie ekologicznej – Giovanni Amenta, mgr inż. Marcin Oleszczak
11:10 - 11:40 Najgroźniejsze patogeny i możliwości ograniczania chorób w ekologicznej uprawie warzyw – dr Agnieszka Włodarek (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
11:40 - 12:10 Wpływ ocieplenia klimatu a zagrożenie upraw ogrodniczych przez szkodniki – dr Wojciech Warabieda (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
12:10 - 12:30 Niechemiczne zwalczanie szkodników upraw a strategia antyodpornościowa – Dariusz Rzymowski (Synthos AGRO)
12:30 - 13:00 Nicienie w ekologii – z tym można walczyć – dr Aneta Chałańska (NEFscience)
13:20 - 13:50 Jak radzić sobie z deficytem wody w uprawach ekologicznych – prof. dr hab. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
13:50 - 14:05 Ad vocem nawadniania – zadbajmy o stan sanitarny wody i upraw w ekologii – dr hab. Magdalena Szczech (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice)
14:05 - 14:30 Wykorzystanie produktów ekologicznych w uprawach konwencjonalnych – Jędrzej Pytkowski (Agrosimex Sp. z o.o.)
15:00 - 15:30 Nowe rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej - zmiany dla producentów owoców i warzyw – Dorota Metera (BIOEKSPERT Jednostka Certyfikująca w Rolnictwie)