- Z wielką przyjemnością dołączyliśmy do akcji. Współpraca ze Stołeczną Chorągwią ZHP powoli staje się tradycją. Już trzeci raz wspieramy warszawskich harcerzy w realizowanych przez nich projektach. Seniorzy to grupa, którą powinniśmy otaczać szczególną opieką, a przede wszystkim dbać o ich zdrowie – mówi Magdalena Wrotek-Figarska, Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Najprostszym sposobem na jego zachowanie jest zdrowa dieta, a najlepszym sposobem na jej uzupełnienie są jabłka, których spożywanie nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Możemy je jeść na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw, nie tylko deserów. Wraz z wiekiem nasz organizm zaczyna pracować na nieco zwolnionych obrotach. W związku z tym spada również zapotrzebowanie na energię, a tym samym posiłki, które spożywają seniorzy powinny zawierać mniej węglowodanów i tłuszczów. Zamiast nich należy wykorzystywać więcej produktów zawierających witaminę C, B, K. Równie ważny jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego i flawonoidy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Najprostszym sposobem na jego zachowanie jest zdrowa dieta, a najlepszym sposobem na jej uzupełnienie są jabłka, których spożywanie nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Możemy je jeść na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw, nie tylko deserów. Wraz z wiekiem nasz organizm zaczyna pracować na nieco zwolnionych obrotach. W związku z tym spada również zapotrzebowanie na energię, a tym samym posiłki, które spożywają seniorzy powinny zawierać mniej węglowodanów i tłuszczów. Zamiast nich należy wykorzystywać więcej produktów zawierających witaminę C, B, K. Równie ważny jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego i flawonoidy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Witamina C to nie tylko wsparcie odporności organizmu. Bierze ona również udział w syntezie kolagenu, który opóźnia procesy starzenia. Z kolei niedobory witaminy B mogą powodować zaburzenia w układzie krwiotwórczym i uszkodzenia układu nerwowego. Powszechnie występującym schorzeniem osób starszych jest osteoporoza, która osłabia kości. W jej profilaktyce ważna jest witamina K.
Prawdziwą bombą witaminową jest jabłko. Zawiera ono wszystkie z wymienionych powyżej witamin. Jest również idealnym i uniwersalnym składnikiem kulinarnym. Jabłka mogą być spożywane na surowo, pieczone i duszone. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek i deserów. Pomimo mnogości zastosowań, jabłka, tak jak inne owoce i warzywa, najlepiej jeść na surowo, w jak najmniej przetworzonej formie. To właśnie w skórce znajduje się najwięcej dobroczynnych dla organizmu substancji, takich jak wspomniana wcześniej witamina C. Obierając jabłko ze skórki pozbawiamy się więc dostępu do tego, co w nim najlepsze i najzdrowsze.
- Jabłka Grójeckie to produkt lokalny. Nasze jabłka wytwarzane są przez rodziny dla rodzin, gdzie seniorzy są stale obecni. To właśnie dzięki ich pracy i wiedzy możemy dziś cieszyć się smakiem Jabłek Grójeckich. Tym bardziej więc, czujemy się zobowiązani do włączania się w oddolne inicjatywy, które niosą pomoc i odrobinę radości, tym którzy jej najbardziej potrzebują – dodaje Magdalena Wrotek-Figarska.
Zachęcanie do zwiększenia spożycia warzyw i owoców jest niestety koniecznie. „Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” realizowane przez Kantar na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pokazuje, że 98% dorosłych Polaków zadaje sobie sprawę z tego, że dieta powinna być w nie bogatsza. Jednak niewielka część wie, ile powinno się ich jeść. Jest na to bardzo proste rozwiązanie. Radzimy seniorom, aby stanowiły one połowę ich każdego posiłku.