Rok 2022 powinien był łaskawszy dla producentów moreli, z wyjątkiem Hiszpanii, która w tym roku dość mocno walczyła z przymrozkami. Jak wyglądają prognozy zbiorów na ten rok?
Prognoza oparta jest na czterech głównych producentach moreli. Obliczeniami kierowali:
- Eric Hostalnou (Izba Rolnicza Pirenejów Wschodnich) z Georges Kantzios ze Spółdzielni ASEPOP dla Grecji;
- Laura Stocchi i Thomas Bosi z CSO Włochy;
- Santiago Vazquez z Federacji Hiszpańskich Spółdzielni Rolniczych;
- Manel Simon dyrektor AFRUCAT (Stowarzyszenie Producentów Owoców Katalonii);
- Bruno Darnaud, prezes ChNP Brzoskwinie i Morele Francji oraz Jean Pratx dla Le Verger Bio de Véronique.
Francja: „przyzwoity” poziom produkcji w 2022 r., ze wzrostem o 125% w porównaniu z 2021 r.
W 2021 roku Francja zaliczyła najgorsze zbiory od 30 lat. Zebrano 57 tys. ton. W regionach Rodan – Alpy- odnotowano straty na poziomie do 80%. W innych regionach np. Roussillon, Gard starty te sięgały od 50 do 60%. W tym roku powinno być nieco lepiej ze względu na dużo mniejszą intensywność przymrozków. Produkcja w 2022 roku powinna wynieść jeszcze raz tyle i zamknąć się w okolicach 130 tys. ton. Co stanowić będzie wzrost o około 125%.
Hiszpania: silny wpływ na produkcję, spadek o 37% w porównaniu do 2021 r.
Problemy z przymrozkami w Hiszpanii pojawiają się już systematycznie rok do roku od 4 lat. W 2021 roku hiszpańska produkcja osiągnęła 93 tys. ton. Rok 2022 zapowiada się równie źle, jak nie katastrofalnie. Spodziewany zbiory to poziom około 60 tys. ton, czyli spadek o 37%.
Włochy: 40% wzrost produkcji w porównaniu do 2021 r.
Przymrozki nie oszczędzały również Włochów. W 2021 roku zebrano 188 tys. ton. W roku 2022 prognozy przewidują zbiory na poziomie 262 700 ton, co jednoznacznie oznaczałoby wzrost o 40%.
Grecja: produkcja o 17% wyższa niż w 2021 r.
Morela w Grecji w 2021 roku osiągnęła 55 tys. ton – spadek o 29% porównując z rokiem 2020. Rok 2022 wygląda znacznie lepiej i szacowany jest wzrost produkcji o 17%, dając wynik 64 500 ton.
Polska na świecie zajmuje 47 miejsce, jeżeli chodzi o produkcję moreli i osiąga wynik około 3 601 ton produkcji rocznie.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: Freshplaza/atlasbig.
Fot: envatoelements