Rolnictwo stoi przed szeregiem wyzwań i zmian - Europejski Zielony Ład, strategia od pola do stołu czy strategia bioróżnorodności. W obliczu tych zmian warto przyjrzeć się metodom ekologicznym. Tematem dzisiejszej debaty była szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów. Mogliśmy również posłuchać, co na ten temat mają do powiedzenia rolnicy, który przez konwersję przeszli.
Debatę prowadził Bartłomiej Czekała, redaktor naczelny portalu topagrar.pl, a gośćmi byli:
- Dorota Metera, Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym;
- Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie;
- prof. dr hab. Mariusz Maciejczak, dyrektor Instytutu Ekonomii na SGGW.
- Właśnie w tym gronie dyskutowaliśmy dzisiaj na temat kosztów produkcji ekologicznej, procesu certyfikacji oraz wpływu rolnictwa na środowisko i zdrowie konsumentów. Do naszego grona dołączy jeszcze dwóch rolników ekologicznych, praktyków – zaczyna Bartłomiej Czekała.
Ekologia oczami praktyków
Piotr Woźnicki i Krzysztof Durecki to rolnicy praktykujący uprawę ekologiczną.
- Obaj Panowie są doskonale znani czytelnikom naszych tytułów, Pan Piotr Woźnicki wspólnie z nami zorganizował między innymi rok temu spotkanie polowe, gdzie pokazał całą gamę swoich produktów ekologicznych, z kolei Pana Krzysztofa Dureckiego, nasi czytelnicy pamiętają z reportaży dotyczących procesu konwersji i przejścia na rolnictwo ekologiczne – mówi redaktor naczelny portalu topagrar.pl.