W Ciechocinku na początku marca odbyła się konferencja prasowa firmy Chemirol podczas której zaprezentowali swój innowacyjny produkt mikrobiologiczny BlueN. BlueN odżywia rośliny w azot dzięki działaniu unikatowych bakterii Methylobacterium symbioticum.
– BlueN to produkt przełomowy, na którym chcemy budować naszą przyszłość i będzie on nie tylko podstawą do tworzenia technologii nawożenia i ochrony, ale też do wprowadzania na rynek kolejnej generacji nowych produktów – mówił Łukasz Wieczorek, marketing manager Corteva Agriscience.
Firma rozwija gamę środków biologicznych z wykorzystaniem substancji pochodzenia naturalnego, które pozytywnie wpływają na wielkość i jakość plonów, a równocześnie są bezpieczne dla środowiska.
Co zawiera?
BlueN wspiera odżywianie roślin azotem, zawiera unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się poprzez liście, przy użyciu nitrogenazy (wykorzystuje azot atmosferyczny N2 i przetwarza go na jony amonowe NH4+). W ten sposób dostarczyć on może od 30 do 70 kg azotu roślinom, pozwalając optymalizować koszty nawożenia.
Jak działają bakterie z BlueN?
Preparat stosowany nalistnie, wnika do roślin przez aparaty szparkowe, a następnie przemieszcza się wewnątrz tkanek rośliny, docierając w pobliże fotosyntezujących komórek. Azot atmosferyczny jest wykorzystywany przez roślinę do syntezy związków białkowych lub magazynowany w postaci glutaminy – aminokwasu zapasowego.
Gdzie można stosować?
BlueN został zarejestrowany w uprawach sadowniczych takich jak: jabłoń, grusza, truskawka, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, orzechy, winorośl.
Bernat Patrycja
źródło; Chemirol