Aronia bohaterem „polskich superowoców” razem z truskawkami, malinami czy borówkami
1, 2, 3 start! 13 sierpnia w Warszawie aronia wystartowała w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce”. Jest to kolejny etap jagodowej sztafety rozpoczynającej zbiory aronii.– Jagodowa sztafeta to możliwość codziennej konsumpcji polskich owoców sezonowych przez ponad pół roku. Mamy olbrzymi potencjał produkcji polskich superowoców– truskawki, maliny, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki czarnej. Możemy je spożywać w stanie świeżym od października – wyjaśniał Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Producentów Owoców i Warzyw
W Polsce zbieramy nawet 60 tys. ton aronii
W Polsce powierzchnia uprawy aronii wynosi ok. 4 tys. ha, a roczne zbiory – 40-60 tys. ton. W dużej mierze są to uprawy ekologiczne. Polska maświetne warunki do produkcji aronii – zaznaczył Andrzej Karolak, prezes Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.Jej owocę zbiera się u nas na przełomie sierpnia i września. W tym roku ze względu na wysoką temperaturę zbiory są przyspieszone – na wielu plantacjach rozpoczęły się w połowie sierpnia.
Aronia bardzo popularna na Dalekim Wschodzie. Czy w Polsce także zyska?
Spotkaniu towarzyszyła degustacja różnych przetworów aroniowych, podczas której podkreślano prozdrowotne walory tej rośliny. To właśnie z ich powodu głównymi odbiorcami owoców aronii i ich przetworów są Korea Południowa, Japonia i Chiny – społeczeństwa o wysokiej świadomości żywieniowej.
Podnoszenie takiej świadomości również w społeczeństwie polskim służy kampania „Czas na polskie superowoce” – wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów owoców.
Marcin Wieczyński
na podstawie mat. pras. KZGPOiW
Fot. Pixabay