StoryEditor

Odmiany jagody kamczackiej, które sprawdzają się w Polsce

13.09.2021., 11:41h

Produkowanie owoców jagody kamczackiej nie jest zbyt skomplikowane, a możliwość sprzedaży jagód zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do przetwarzania podnosi jego atrakcyjność. Skutkiem zainteresowania gatunkiem jest także prowadzenie hodowli, której celem jest otrzymanie odmian o większych owocach, słodszych, przydatnych do zbioru kombajnem oraz o wydłużonym terminie zbioru. Poniżej przedstawiamy pierwsze 3 wyróżniające się odmiany.

Wojtek

Jedna z pierwszych cennych odmian polskiej selekcji, które trafiły do uprawy. Krzew o pokroju kulistym, rośnie średnio silnie i osiąga wysokość 160 cm i szerokość do 140 cm. Owoce są duże, wydłużone, lekko zwężone na końcach, jednolicie granatowe, z woskowym, jasnym nalotem, dojrzałe są słodkie i smaczne (do 14 Bx). Średnia masa owocu 1,2-1,6 grama, długość do 28 mm a średnica 11 mm. Dojrzewają z reguły w drugiej dekadzie czerwca, ale mogą pozostać na krzewie do 2 tygodni i nie opadają, a zyskują na smaku. Odmiana plenna. Na żyznej glebie z 7-letniego krzewu zbiera się od 2,5 do 5 kg. Nadaje się do zbioru mechanicznego. Odmiany do zapylenia krzyżowego to Zojka i Nr 44.

Genotyp Nr 44

Krzew polskiej selekcji, rośnie umiarkowanie silnie, ma pokrój kulisty, dorasta do 150 cm wysokości i do 130 cm szerokości. Atrakcyjne, duże, maczugowate owoce, zwężające się od strony szypułki. Barwa skórki jednolicie granatowa, z woskowym, jasnym nalotem. Jagody aromatyczne, słodko-kwaskowe (do 14 Bx). Średnia masa owocu 1,4–1,6 grama, długość do 30 mm, średnica 11 mm. Odmiana plenna o wydajności 3 do 5 kg z krzewu. Dojrzewa z reguły w połowie czerwca, ale jagody można przetrzymać na krzewie do 2 tygodni, aby zgromadziły więcej cukru. Nadaje się do zbioru mechanicznego. Odmiany do zapylenia krzyżowego to Wojtek i Zojka.

Genotyp nr 30

Krzew polskiej selekcji, rośnie słabo i ma tendencję do zagęszczania się. Wysokość do 100 cm, liście ciemnozielone, blaszki stosunkowo szerokie. Owoce duże, atrakcyjne, owalne z ogonkiem do 5 mm. Skórka granatowa, z woskowym jasnym nalotem. Jagody są największe i najsłodsze z opisywanych polskich odmian (do 16 Bx). Mogą być spożywane jako smaczne owoce deserowe i nadają się na przetwory. Średnia masa owocu 1,9–2,3 grama, długość do 25 mm, średnica 16 mm. Odmiana średnio-plenna o wydajności 2 do 3 kg z krzewu. Owoce dojrzewają najpóźniej z ocenianych odmian w doświadczeniu. Na ogół w końcu czerwca, ale jagody można przetrzymać na krzewie do połowy lipca. Cenna odmiana deserowa o wyśmienitym smaku do zbioru ręcznego. Dzięki późnemu dojrzewaniu jagód tej odmiany możemy wydłużyć zbiór świeżych owoców tego gatunku. Odmiany do zapylenia krzyżowego to Wojtek i Jolanta.

Fot. T. Golis
24. listopad 2024 06:27