Przymrozki występujące w tym roku w Hiszpanii odbiją się nie tylko na jabłkach, gruszkach czy nektarynkach. Uprawa, której w Polsce nie ma, a zapotrzebowanie rynku z roku na rok rośnie, również ucierpi, a mowa tu o migdałach.
Zapotrzebowanie na mleko migdałowe w ostatnich 5 latach wzrosło niemal o 250%. Hiszpania jest drugim co do wielkości producentem migdałów.
Zmniejszenie produkcji o 50%
Na całym świecie produkuje się ponad 3 mln ton migdałów rocznie, z czego Stany Zjednoczone jako największy producent odpowiada za ponad 2 mln ton. Hiszpania znajduję się na drugim miejscu z wynikiem 202 339 ton rocznie.
Deszcze, grad i przymrozki spowodowały opóźnienia w zapyleniu, przez co hiszpańska organizacja producentów AEOFRUSE wraz z Descalmendra, National Association of Almond Planters, szacuje produkcję migdałów na 75,051 tys. ton.
Z pewnością wpłynie to na wzrost cen. Ciekawostką jest natomiast fakt, że u naszych sąsiadów w Ukrainie również produkuje się migdały. Zajmują powierzchnię 100 hektarów, dając plon w wysokości 20 ton.
Bernat Patrycja
Źródło: Pasieka24/nawozy.eu/atlasbig
Fot: envatoelements