Cała kategoria napojowa wykorzystuje tylko ok. 19 proc. cukru spożywanego w Polsce. W ustawie zabrakło natomiast opłaty na inne produkty w tym kategorie napojów alkoholowych jak piwa smakowe i typu radler – mówi Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Spadnie popyt na warzywa i owoce
Podwyżka cen spowoduje znaczące ograniczenie zbytu na polskie owoce i warzywa rzędu kilkudziesięciu tysięcy ton rocznie. Grozi to upadkiem części gospodarstw sadowniczych oraz małych i średnich firm przetwórczych, spowoduje szkody dla polskiej branży owocowo-warzywnej w szczególności dla producentów jabłek, a także wiśni, malin, czarnej porzeczki, aronii i marchwi. Ograniczanie zbytu na surowce od polskich sadowników, to poważny problem dla całego krajowego rynku sadowniczego. Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w Europie i jednym z największych na świecie.Ze względu na rosnącą konkurencję w eksporcie owoców i warzyw oraz ich przetworów bardzo ważne jest zagospodarowanie każdej tony polskich owoców i warzyw na rynku krajowym, także jako składnika do napojów i nektarów. Przykład Węgier, które zwolniły z opłaty cukrowej wszystkie napoje o wysokiej zawartości owoców i warzyw wskazuje, jak kraj może i powinien chronić swój rynek ogrodniczy.
Widmo bankructwa
Skutki finansowe dla całej branży owocowo-warzywnej, to straty liczone ostrożnie w setkach milionów złotych. Nie są to koszty ostateczne, gdyż należy się liczyć w kolejnych latach z bankructwami polskich małych i średnich firm, specjalizujących się w produkcji napojów owocowych i nektarów, likwidacji rodzinnych sadów zajmujących się uprawą flagowych krajowych owoców – co znacząco wpłynie na zmniejszenie wpływów do budżetu z tytułu podatków od działalności gospodarczej.Zatrzymanie trendu reformulacji w branży napojowej
Ze względu na rosnącą inflację, a także prognozowane spowolnienie krajowej gospodarki, nakładanie kolejnych obciążeń podatkowych jest działaniem na szkodę przedsiębiorców i przedsiębiorczości w Polsce.– Branża sokownicza w Polsce już od wielu lat podejmuje działania w zakresie reformulacji poprzez podwyższanie wartości odżywczej nektarów i napojów, między innymi wykorzystując do ich produkcji nie tylko soki, ale także przeciery z owoców i warzyw, które wnoszą nie tylko błonnik, ale również wiele wartościowych witamin i fitoskładników o właściwościach antyoksydacyjnych – zwraca uwagę prezes KUPS.
I dodaje, że „przykładowo, na rynku pojawiły się już kilka lat temu napoje z udziałem soków, które nie są w ogóle dosładzane cukrem i zawierają do 60% składnika owocowego i/lub warzywnego”.
- Ale należy zaznaczyć, że napoje i nektary z cierpkich i kwaśnych owoców takich jak: porzeczki, wiśnie, aronie etc. muszą być dosładzane dla otrzymania akceptowalnego przez konsumenta smaku. Dotychczasowe starania branży, związane z działaniami reformulacyjnymi, zostaną zniweczone. Producenci tych napojów ponosząc dodatkową opłatę, nie będą mieli możliwości finansowych, by kontynuować ten trend – podsumowuje prezes Pawlak.
Nieskuteczne podatki
Zaledwie 7 państw UE wprowadziło podatek cukrowy na napoje, jednak nie wpłynął on na istotne zmniejszenie spożycia kalorii. Co więcej, Dania, która jako pierwszy kraj na świecie wprowadziła opłatę od napojów, zrezygnowała z tego rozwiązania.W Polsce już ponad 50 lat temu opracowane zostały unikalne receptury napojów i nektarów z wysoką zwartością soków i przecierów z owoców i warzyw i tę technologię stosuje do dziś. Napoje te utrwalane są metodą pasteryzacji, w zdecydowanej większości nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwników, a ich charakter tj. smak, barwę i zapach nadają warzywa i owoce rosnące w Polsce. Jest to unikatowe rozwiązanie na skalę światową i stanowi nasz polski dorobek, który powinien być zachowany i chroniony, jako wyjątkowe dobro narodowe.
- W opinii Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków oraz organizacji branżowych, podatek cukrowy jest zamachem na pozostające nadal w polskich rękach małe i średnie zakłady przetwórcze, gdzie nektary i napoje są produkowane. Poważne konsekwencje ustawy, która tylko z nazwy jest „prozdrowotna” odczują konsumenci, producenci i cała gospodarka. Dlatego zwracamy się do Senatu o przegłosowanie poprawki, która w całości wyłączy z opłaty nektary i napoje owocowe i warzywne z wysoką zawartością naturalnego soku – zaapelował Julian Pawlak.
Pod treścią listu otwartego kierowanego do senatorów, podpisały się organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii – Aronia Polska, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Unia Polskiego Przemysłu Chłodniczego.
jr, Źródło: KUPS