Tomasz Gasparski omówił najważniejsze choroby i ich objawy, dzięki którym możemy szybko reagować w odpowiedni sposób tak, aby zminimalizować starty w plonie.
- parch jabłoni;
- mączniak jabłoni;
- drobna plamistość liści;
- szara pleśń;
- brunatna zgnilizna;
- gorzka zgnilizna.
Kolejnym ważnym tematem było ograniczenie powstawania odporności szkodników i chorób na substancje czynne
- ograniczenie liczby zabiegów fungicydami z jednej grupy chemicznej do max 2-3 w sezonie;
- łączenie lub przemienne stosowanie fungicydów z różnych grup chemicznych;
- optymalne pozycjonowanie typu działania w relacji do warunków biologicznych i klimatycznych;
- łączenie produktów o działaniu uzupełniającym się w różnych stadiach rozwoju chorób grzybowych.
W dalszej części prezentacji omówione zostały przyczyny niepowodzeń w walce z mączniakiem jabłoni, oraz metody jego zwalczania i zapobiegania. Również poruszony został temat miodówki gruszowej plamistej, mszyc, przędziorków i preparatów, których można używać na ten sezon.