Jednym z gości webinarium był dr Michał Szklarz z firmy ADOB, który poruszył temat znaczenia mikroelementów w nawożeniu drzew owocowych.
Jak rozpoznać niedobory?
Michał Szklarz omówił ważną kwestię jaką jest umiejętność rozpoznawania niedoborów makro i mikroskładników.
- Na liściach najmłodszych pojawiają się niedobry pierwiastków które są najmniej mobilne: Fe, Zn, Cu, B, Ca, S.
- Na liściach o średnim wieku: Mn, a na najstarszych i zarazem najbardziej mobilne pierwiastki to: N, P,K, Mg.
- Jeżeli coś niepokoi to trzeba szybko reagować, a można to zrobić dzięki nawożeniu dolistnemu- komentuje Michał Szklarz.
Co z pH?
- Trzeba zawsze robić analizy gleby i są dwie metody. Pierwsza z nich rolnicza, która daje nam tylko odpowiedź na pytania odnośnie pH oraz zawartości P, K, Mg, co jest dosyć małą wiedzą szczególnie dla nas sadowników. Dlatego zachęcam do korzystania z metody ogrodniczej, dzięki której prócz pH otrzymamy wynik 6 makroelementów i 7 mikroelementów – komentuje dr Michał Szklarz.
Każda z roślin ma inne wymagania odnośnie pH, w którym najlepiej rośnie.
- Jabłonie, grusze czy porzeczki tolerują pH z zakresy 6,2 – 6,7.
- Wiśnie, śliwa i morela: 6,7 – 7,1.
- Truskawka, agrest pH 5,5 – 6,2, a w najbardziej kwaśnym środowisku najlepiej czuć się będzie borówka i żurawina, gdzie pehametr wskazywać może nawet wartość poniżej 5,0.
Jakie nawozy posiada firma ADOB w ofercie, jak stosować i kiedy stosować chelaty? Jak zachowują się w mieszaninach zbiornikowych? To wszystko w filmie poniżej. Zapraszamy.