Relacje

XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS

Krajowa Unia Producentów Soków zorganizowała sympozjum po raz 21. W Łodzi w dniach 2325 maja debatowano nad strategią branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych. 

Sympozjum miało międzynarodowy charakter. Wzięli w nim udział przedstawiciele zakładów przetwórczych i organizacji branżowych z całego świata. Pierwszy dzień poświęcono rynkowi soków i bazie surowcowej do ich produkcji. Mówiono m.in. o rynku soków zagęszczonych w Polsce, warunkach, jakie powinien spełniać jabłoniowy sad przemysłowy, rynku soków NFC. Uczestnicy panelu dyskusyjnego wypowiadali się przede wszystkim na temat współpracy z producentami owoców, podkreślając, że bez nich przetwórstwo nie ma racji bytu (więcej na str. 2229). Drugiego dnia omawiano nowe wyzwania i perspektywy rozwoju branży. Tematy wykładów dotyczyły m.in. trendów w produkcji soków, nektarów i napojów; innowacyjnych przetworów sokowniczych; preferencji konsumentów; systemów jakości. Poruszano też zagadnienia z zakresu technologii produkcji soków. W przetwórstwie, podobnie jak w ogrodnictwie, brakuje rąk do pracy, w związku z tym jedno z wystąpień dotyczyło zatrudniania pracowników z Azji. (A.J.)

Zdjęcia do artykułu

Jubileuszowa gala – w tym roku mija 25 lat od powstania Krajowej Unii Producentów Soków (fot. KUPS)
W sympozjum wzięli udział przedstawiciele zakładów przetwórczych i organizacji branżowych z całego świata (fot. KUPS)
Dyskusja panelowa: od lewej – Wojciech Kępiński Wild (Flavors Polska Sp. z o.o.), Jarosław Dybus (Konvin Sp. z o.o.), Piotr Trojanowicz (ZPOW „Polkon” Sp. z o.o.) oraz moderator Piotr Podoba (Doehler Sp. z o.o.) (fot. KUPS)
Dyskusja panelowa: od lewej – Jacek Wiktor Krzywański (Viands Sp. z o.o.), Barbara Groele (Stowarzyszenie KUPS), Kazimierz Kujawa (Tymbark-MWS Sp. z o.o. Sp.k.)  oraz moderator Łukasz Stępniak (Wiadomości Handlowe) (fot. KUPS)
Ekspozycja Instytutu Ogrodnictwa, współpracującego z Krajową Unią Producentów Soków (fot. A. Jóźwicka)
Niektóre z firm zaprezentowały rozwiązania dla przetwórstwa (fot. A. Jóźwicka)
Przetwórcy przywieźli na sympozjum soki własnej produkcji, większość stanowiły produkty w 100% naturalne (fot. A. Jóźwicka)

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure