Relacje

Sandomierscy winiarze w Gruzji

Odradzająca się uprawa winorośli i wyrób win gronowych zmuszają polskich winiarzy do ciągłego zdobywania wiedzy na temat prowadzenia winnic i technologii produkcji win. Jedną z form zgłębiania sztuki winiarskiej był wyjazd szkoleniowy do Gruzji zorganizowany we wrześniu przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy.

fot. M. Kapłan

W trakcie kilkudniowego pobytu w Gruzji sandomierscy winiarze odwiedzili najważniejsze regiony winiarskie: Kakheti i Kutaisi, gdzie wytwarzane są tradycyjne wina gruzińskie. Zgodnie z technologią, zarówno w przypadku win białych, jak i czerwonych, owoce poddawane są fermentacji w miazdze wraz ze skórkami, pestkami i szypułkami (tzw. metoda kachetyjska) lub bez ich dodatku (metoda imeretyjska). Używa się do tego wielkich, ręcznie lepionych glinianych amfor, zwanych kvevri. Amfory o pojemności od kilkuset do kilku tysięcy litrów zakopuje się całkowicie w ziemi, tak że na powierzchni widoczna jest tylko górna krawędź szyjki. Winiarze odwiedzili również producentów glinianych kvevri, zapoznali się z uprawą ekologiczną oraz produkcją win organicznych. W Sandomierskim Regionie Winiarskim pierwsze próby produkcji win z kvevri są prowadzone od kilku lat w Winnicy Płochockich.

Magdalena Kapłan

Zdjęcia do artykułu

Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan
Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan
Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan
Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan
Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan
Sandomierscy winiarze w Gruzji fot. M. Kapłan

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody