r e k l a m a

Partner serwisu


Agrotechnika

Przygotuj komorę (cz. I)

Zbliża się okres zbiorów, a wraz z nim kolejny sezon przechowalniczy. Owoce należy nie tylko zebrać w odpowiednim terminie, ale też włożyć je do prawidłowo przygotowanych komór. Jak i czym myć posadzki i ściany?

W wyniku mycia komór ograniczamy źródło chorób grzybowych, które mogą infekować przechowywane owoce. Wykorzystuje się detergenty dopuszczone do mycia powierzchni w przemyśle spożywczym. Ściany wyłożone panelami lub blachą czyści się myjką wysokociśnieniową, której nie można użyć w przypadku ścian zaizolowanych pianką poliuretanową – w tym przypadku wszelkie zabrudzenia należy usuwać delikatnie, aby nie uszkodzić powłoki zapewniającej izolację i gazoszczelność. Posadzkę myje się myjką przemysłową.

Komory po dokładnym umyciu należy wysuszyć poprzez wywietrzenie lub włączenie na krótki czas urządzenia chłodniczego. Prawdopodobnie już wkrótce do dezynfekcji komór chłodniczych będziemy stosować ozonowanie. Po utlenieniu zanieczyszczeń ozon przekształca się w zwykły tlen, nie wytwarzając niebezpiecznych dla zdrowia produktów ubocznych. Metoda ta staje się jedną z najpopularniejszych, bezpiecznych metod dezynfekcji, ale na razie jest mało popularna ze względu na wysokie koszty.

Więcej w sierpniowym numerze „Sadu Nowoczesnego” w artykule Marcina Piesiewicza.


Zdjęcie: M. Piesiewicz

Tagi:

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 11/2017
Zakładamy sad