Agrotechnika

Nowe technologie w uprawie śliw

Zbiory jabłek rosną. Trudno będzie je sprzedać po opłacalnej cenie. W tej sytuacji warto rozważyć uprawę innych gatunków, np. śliw. Ich zaletą jest długi okres dojrzewania i zbioru owoców.

Fot. Mika

Zbiory śliwek w Polsce są od wielu lat niskie w porównaniu do innych gatunków owoców. Według GUS wahają się od 90 do 110 tys. ton rocznie. Jest to znacznie mniej niż przed laty i wynika z faktu, że są one mniej atrakcyjnym owocem deserowym niż czereśnie i borówki. Pomimo że śliwki można przerabiać na smaczne przetwory, np. powidła i kompoty, ich popularność na rynku spożywczym również się zmniejszyła.

Obecnie publikuje się prognozy, że już w 2018 r., przy sprzyjającej pogodzie możemy zebrać  4 mln ton jabłek. Trudno będzie je sprzedać po opłacalnej cenie. W tej sytuacji warto rozważyć uprawę innych gatunków niż jabłonie. Owoce muszą być atrakcyjne, dostarczone na rynek w odpowiednim czasie, wyprodukowane przy umiarkowanym nakładzie środków technicznych i pracy. Zaletą śliw jest długi okres dojrzewania i zbioru owoców. Można je dostarczać do handlu od połowy lipca do grudnia i wykorzystać te okresy, gdy innych gatunków jest mało na rynku. Można osiągnąć wysokie zbiory przez gęste sadzenie i odpowiednią pielęgnację drzew. Przy uprawie śliw na dużym obszarze można zbierać owoce kombajnem opracowanym do zbioru wiśni, przydatnym również do zbioru śliw.

Na jakim stanowisku?

Śliwy zakwitają pod koniec kwietnia, są więc jeszcze bardziej narażone na szkody powodowane przez przymrozki wiosenne niż jabłonie. Ochrona przed przymrozkami jest kosztowna i nie zawsze skuteczna. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór odpowiedniego siedliska pod sad, terenu położonego nieco wyżej niż otoczenie sąsiednie. W takim miejscu wyziębione powietrze nocą spływa z sadu na teren leżący niżej i kwiaty lub zawiązki owocowe nie są uszkadzane. Śliwy z natury lubią glebę gliniastą zasobną w wodę. Stwierdzamy to, obserwując śliwy na gliniastych zboczach na Podkarpaciu, gdzie porastają one skarpy lub nieużytki, a niektóre odmiany botaniczne rozmnażają się tam samodzielnie przez odrosty korzeniowe. W Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach, należącym do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, znajduje się kilka dużych kwater śliw na lekkiej glebie IV klasy wyposażonej w nawadnianie kroplowe. Te śliwy rosną zadowalająco i owocują obficie. Tam gdzie kwatera śliw rozciąga się także na V klasę gleby, nawet nawadnianie kroplowe nie przynosi oczekiwanych efektów. Wynika z tego, że śliwy trzeba sadzić na glebie nie gorszej niż IV klasa bonitacyjna, wybierając w miarę możliwości glebę z podłożem gliniastym.

Wybór odmiany

Wybór dochodowej odmiany do uprawy nie jest łatwy, mimo że jest ich opisanych ok. 40. Ogólnie można przyjąć, że w miesiącach letnich dobrze sprzedają się owoce odmian wielkoowocowych, natomiast jesienią obserwuje się zapotrzebowanie na śliwki drobne, typu węgierki, przydatne na domowe przetwory. Z odmian wczesnych, dojrzewających od połowy lipca, pozytywną ocenę w Instytucie Ogrodnictwa zyskały szwedzka Herman i rumuńska Diana ze względu na obfite owocowanie, atrakcyjny wygląd i dobry smak owoców. Na śliwki wczesne potrzeba lokalnego rynku zbytu, gdyż nie są one przedmiotem wielkotowarowego handlu.

Wśród odmian dojrzewających w sierpniu plennością, niezawodnością i smakiem wyróżnia się odmiana jugosłowiańska Cacanska Lepotica. Niestety, jej owoce są mniej jędrne niż owoce innych odmian sierpniowych, dlatego handel wielkopowierzchniowy nie przyjmuje ich z entuzjazmem. Niemiecka odmiana Jojo, całkowicie odporna na szarkę, ma duże owoce dojrzewające w sierpniu i odznacza się nadzwyczajną plennością. W Instytucie zbieraliśmy ponad 40 t/ha tych śliwek. Pomimo iż są one mało smaczne, to jednak poszukują ich eksporterzy. Nadają się również na przetwory.

Śliwki dojrzewające we wrześniu otwiera amerykańska odmiana Amers. Ma bardzo duże, kształtne, piękne i bardzo smaczne owoce. Niestety, dojrzewają nierównomiernie, więc dwukrotny zbiór jest konieczny. We wrześniu dojrzewa kilka wartościowych odmian – rumuńska Record oraz amerykańska Empress. Obydwie odmiany owocują obficie, rodzą owoce bardzo duże, atrakcyjne, wypełnione żółtym, bardzo smacznym miąższem.

Najpóźniej, bo niekiedy w październiku, dojrzewają owoce angielskiej odmiany President, Węgierki Zwykłej i pochodzącej  od niej niemieckiej odmiany Presenta. Pierwsze dwie odmiany nadają się na bieżące zaopatrzenie rynku owoców deserowych. Wszystkie dobrze przechowują się w chłodni do grudnia w pojemnikach z podwyższoną zawartością dwutlenku węgla.

Część odmian (Herman, Cacanska Lepotica, Jojo, Węgierka Zwykła i Presenta) to odmiany samopłodne, zapylające się własnym pyłkiem. Odmiana Amers wymaga zapylacza, najlepiej jeśli jest to Cacanska Lepotica. Pozostałe odmiany są częściowo samopłodne, wskazana jest więc obecność w kwaterze jeszcze innej odmiany śliw.

Na jakiej podkładce?

Wczesne owocowanie drzew bardzo sprzyja wysokiej dochodowości sadu. W uprawie śliw należy wykorzystać te sposoby, które stosuje się w uprawie jabłoni. W Polsce jest ceniona półkarłowa podkładka pod śliwy – Węgierka Wangenheima. Ogranicza ona nadmierny wzrost i przyspiesza owocowanie wszystkich odmian, szczególnie Węgierki Zwykłej. W handlu spotyka się także niewielkie ilości drzewek śliw szczepionych na podkładce niemieckiej GF 655/2, również półkarłowej. Śliwy półkarłowe można uprawiać bez palików lub innych rusztowań. Gęste sadzenie jest najważniejszym czynnikiem wczesnych i wysokich plonów. Przy nowych metodach formowania i cięcia drzew można posadzić śliwy półkarłowe w rozstawie 4 × 1,5 m (1666 drzew/ha), a śliwy silnie rosnące (szczepione na ałyczy) – w rozstawie 4 × 2 m (1250 drzew). Można zmniejszyć odległość między rzędami do 3,5 m, jeśli nie przewiduje się mechanicznego zbioru owoców. Wtedy na hektarze można posadzić do 1900 drzew.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Zdjęcia do artykułu

Wśród odmian dojrzewających w sierpniu plennością, niezawodnością i smakiem wyróżnia się Cacanska Lepotica Fot. Sitarek
Usuwanie młodych przyrostów w maju zapewnia prawidłowy wzrost przewodnika: a – przed cięciem, Fot. Mika
Usuwanie młodych przyrostów w maju zapewnia prawidłowy wzrost przewodnika: b – po cięciu, zostaje tylko jeden przyrost Fot. Mika
Cięcie odnawiające drzew w pełni owocowania: a – przed cięciem, Fot. Mika
Cięcie odnawiające drzew w pełni owocowania: b – po cięciu Fot. Mika
Przewodnik pokrywa się krótkopędami na całej długości i owocuje już w drugim roku po posadzeniu drzew Fot. Mika
Obfite owocowanie drzew w trzecim roku po posadzeniu Fot. Mika
Najpóźniej, bo niekiedy w październiku, dojrzewają owoce Węgierki Zwykłej Fot. Sitarek
Śliwy w gęstej uprawie. Wysmukłe korony przewodnikowe utrzymuje się cięciem odnawiającym Fot. Mika

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody