Agrotechnika

Kiedy sady jabłoniowe potrzebują wapnia?

Większość upraw sadowniczych wymaga gleb od lekko kwaśnych do obojętnych. Zapotrzebowanie tych roślin w stosunku do wapnia jest wysokie. Przyjmuje się, że w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego intensywne sady jabłoniowe mogą pobrać z 1 ha nawet od 180 do 220 kg Ca.

Fot. Mika

W związku z tym, że gleby w sadach są szczególnie podatne na zakwaszenie, niezwykle istotnym zabiegiem jest wapnowanie gleb, które dodatkowo jest źródłem wapnia dla roślin. Bardzo ważny jest jesienny zabieg wapnowania przeprowadzony po zbiorach, gdyż dostarcza do gleby jonów wapnia, które zimą mogą przemieścić się do strefy korzeniowej drzew.

Również wczesną wiosną w celu szybkiego uzupełnienia zawartości wapnia w glebie warto jest zastosować doglebowo saletrę wapniową, która jednocześnie dostarczy nam łatwo przyswajalnego azotu, tak niezbędnego w tym okresie dla drzew owocowych. Jednakże niekiedy mimo starannego wapnowania oraz wysokiej zawartości wapnia w glebie niezbędne jest dokarmianie pozakorzeniowe jabłoni tym składnikiem. Do osłabienia lub zahamowania pobierania wapnia z gleby może dojść miedzy innymi w okresach suszy i podtopień, które przyczyniają się do osłabienia aktywności systemu korzeniowego. Warto pamiętać, że owoce mogą pobierać wapń z gleby tylko do wielkości orzecha włoskiego, w związku z tym pierwsze zabiegi dokarmiania pozakorzeniowego wapniem należy wykonać w czerwcu (w fazie „orzecha włoskiego”), natomiast kolejne w odstępach od 10 do 14 dni.
Ilość wykonanych zabiegów zależy zarówno od odmiany jabłoni, jak też od przebiegu sezonu wegetacyjnego oraz planowanego czasu przechowywania owoców. Najczęściej wykonuje się od 3 do 7 zabiegów dokarmiania pozakorzeniowego. W przypadku wystąpienia w początkowym okresie wzrostu zawiązków trudnych warunków do pobierania wapnia przez roślinę zalecane jest intensywniejsze dokarmianie pozakorzeniowe tym pierwiastkiem. Podobnie zwiększenie zabiegów dokarmiania pozakorzeniowego wapniem powinno się wykonać w sytuacji występowania w okresie letnim wysokiej temperatury powietrza i niskich opadów oraz przy założeniu długiego przechowywania owoców.

Maciej Kania
Źródło: dr hab. Marzena S. Brodowska – nawozy.eu

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody