r e k l a m a

Partner serwisu


Agrotechnika

Jagoda kamczacka nie tylko dla upraw ekologicznych

Trwa sezon zbioru owoców jagodowych. Praktycznie kończy się truskawka, ale rozpoczęła się już  borówka amerykańska, agrest i porzeczka. Chociaż tradycyjnie uprawianych gatunków jest sporo to warto sięgnąć dalej. Mimo, że wkroczyła już na rynki europejskie, nadal jest w cieniu pozostałych jagodowych. Mowa o jagodzie kamczackiej.

Jagoda kamczacka z powodzeniem rozwija się nie tylko w północno-wschodniej Rosji, Chinach, Japonii i Kanadzie, ale także w krajach europejskich takich jak Wielka Brytania, Holandia, Słowenia, Chorwacja i Polska. Nie jest wymagającym w uprawie gatunkiem. Ze względu na niskie ryzyko wystąpienia chorób, nie potrzebuje wielu interwencji chemicznych. Jest zatem idealną rośliną dla gospodarstw ekologicznych.

O uprawie jagody kamczackiej opowiedziała na łamach Freshplaza Anna Litwin z Blue Haskap: "Moi rodzice rozpoczęli uprawę jagody kamczackiej w 2012r., jako gatunku o dużym potencjale na tle przesyconego jabłkami rynku polskiego. Dwoma głównymi czynnikami, które wpłynęły na tę decyzję było to, że jest to uprawa uzasadniona ekonomicznie, jak również przekonali się o ogromnych korzyściach zdrowotnych płynących z jej spożycia. Rozpoczęli od polskich odmian jagody, które mogli wykorzystać w procesach przetwórczych, ale w tym roku poszerzyli obszar uprawy do 2,5 ha o dużo słodsze i smaczniejsze odmiany kanadyjskie takie jak Aurora, Indigo Gem i Honeybee."

Jagoda kamczacka sadzona jest w postaci 2-3- letnich krzewów, dlatego niewielkie ilości jagód dla bezpośredniego spożycia będzie można zebrać dopiero w przyszłym roku. Jednak dzięki współpracy z wieloma partnerami, którzy posiadają kanadyjskie odmiany roślin 4-5- letnich, firma dostarczy w tym roku na rynek polski około 20-30 ton jagody kamczackiej.

Wiosenne przymrozki, które spowodowały prawdziwe spustoszenie w większej części kraju, nie zaszkodziły jagodzie. Jedynym minusem było tygodniowe opóźnienie zbiorów. Pani Ania tłumaczy te zależności:
"Jedną z ważniejszych cech jagody jest jej wytrzymałość na mróz. Podczas gdy kwiaty innych roślin (truskawek, wiśni czy jabłek), zostały prawie całkowicie zmrożone podczas majowego załamania pogody, jagoda kamczacka nie została praktycznie wcale uszkodzona. Kwiaty mogą przetrzymać obniżenie temperatury nawet do -11°C."

Zbiory rozpoczną się prawdopodobnie 20 lipca i potrwają około 2 tygodni. Okres ten jest bardzo krótki, ponieważ zbyt miękkie jagody szybko opadają z krzewów.

Perspektywy dla jagody kamczackiej są bardzo obiecujące o czym przekonuje pani Anna:
"Istnieje globalny popyt na jagodę kamczacką. Sprzedajemy nasze jagody krajowym przetwórcom, ale mamy także klientów z Holandii, Belgii i Wielkiej Brytanii, którzy są zainteresowani świeżymi owocami na półkach supermarketów. Niektórzy klienci z Kanady i Japonii chcą kupić także jagody mrożone. Jesteśmy bardzo optymistycznie nastawieni i skłaniamy się ku temu, że w niedalekiej przyszłości jagoda kamczacka stanie się tak popularna jak borówka."

Żródło: freshplaza.com

Tagi:

Zobacz także

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 7/2017

Chronimy latem