Agrotechnika

Czego możemy spodziewać się w komorach?

Rozpoczął się sezon przechowalniczy. Jakich problemów możemy się spodziewać w trakcie przechowywania jabłek?

fot. A. Okła-Wierzbicka

Przebieg warunków pogodowych w tegorocznym sezonie wegetacyjnym spowodował duże zróżnicowanie jakościowe owoców i nieszablonowe ich dojrzewanie. Zawodziły standardowe wskaźniki wyznaczania terminu zbioru, a relatywnie wysoka temperatura mogła stwarzać problemy z właściwym schłodzeniem owoców. W takich sezonach, jak ten, kontrola powinna dotyczyć zarówno jakości owoców, jak i warunków przechowywania.

Termin zbioru i jakość owoców

W bieżącym sezonie prawidłowe wyznaczenie terminu zbioru jabłek nie należało do prostych. W wielu przypadkach zawodził test skrobiowy – nie zawsze odzwierciedlał rzeczywistą dojrzałość fizjologiczną. Bardzo często decyzja o rozpoczęciu zbiorów podejmowana była jedynie na podstawie wyglądu owoców, bez oceny stopnia dojrzałości. W związku z tym, kolejny raz czerwone sporty były zbierane zbyt wcześnie w porównaniu do odmian standardowych. Dotyczyło to między innymi następujących „par odmian”: Jonagored – Red Jonaprince czy Idared – Najdared.

Prognozowane problemy

Z naszych obserwacji wynika, że podstawowym problemem w czasie przechowywania będzie utrzymanie jędrności jabłek oraz straty powodowane uszkodzeniami słonecznymi i chorobami fizjologicznymi, w tym gorzką plamistością podskórną, rozpadami i oparzelizną powierzchniową. Pomiar jędrności jest szczególnie istotny podczas zbioru. W bieżącym sezonie pomiary w tym okresie wskazywały, że jabłka trafiające do obiektów przechowalniczych niejednokrotnie charakteryzowały się jędrnością poniżej 60 N. W takich przypadkach nawet pozbiorcze traktowanie jabłek 1-MCP może okazać się nieskuteczne. Dlatego zachęcam do kontroli jędrności jabłek podczas przechowywania, ponieważ jest to wskaźnik decydujący zarówno o potencjalnej długości okresu przechowywania, jak i o jakości konsumpcyjnej jabłek.

Schładzanie i załadunek jabłek

Warto również zwrócić uwagę na schładzanie i załadunek jabłek do komór przechowalniczych. Wysoka temperatura, występująca jeszcze w połowie października, przyczyniała się do znacznego nagrzewania owoców (zwłaszcza w godzinach południowych). Ponadto ładna, bezdeszczowa pogoda sprzyjała dobrej wydajności zbioru. Czynniki te mogły spowodować problemy z właściwym schłodzeniem owoców po zbiorze. Błędy przy schładzaniu i wyznaczaniu terminu zbioru mogą zostać obnażone chociażby przez wystąpienie miękkiej oparzelizny chłodniowej. Jej charakterystyczne symptomy pojawiają się na jabłkach przede wszystkim w pierwszych miesiącach przechowywania.

Dr Krzysztof P. Rutkowski
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Więcej na ten temat w listopadowym numerze miesięcznika „Sad Nowoczesny”

Zdjęcia do artykułu

Spośród chorób fizjologicznych w tym sezonie groźna może być gorzka plamistość podskórna fot. K.P. Rutkowski
Błędy przy schładzaniu i wyznaczaniu terminu zbioru mogą być przyczyną wystąpienia m.in. miękkiej oparzelizny chłodniowej fot. K.P. Rutkowski

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody