r e k l a m a

Partner serwisu


Popularne tagi:

Jagoda kamczacka nie tylko dla upraw ekologicznych

Trwa sezon zbioru owoców jagodowych. Praktycznie kończy się truskawka, ale rozpoczęła się już  borówka amerykańska, agrest i porzeczka. Chociaż tradycyjnie uprawianych gatunków jest sporo to warto sięgnąć dalej. Mimo, że wkroczyła już na rynki europejskie, nadal jest w cieniu pozostałych jagodowych. Mowa o jagodzie kamczackiej.

05 lipca 2017

czytaj więcej >

r e k l a m a


Przerzedzanie jest konieczne

Sadownicy bali się w tym roku przerzedzać. Zachodziła obawa, że po tak zimnym kwietniu i po przymrozkach zbyt dużo zawiązków może być niedokarmionych i że mogą one opaść.Wiele odmian jabłoni wymaga jednak przerzedzania i to ręcznego.

29 czerwca 2017

czytaj więcej >

Czy na gałęziach z sadu można zarobić?

Gałęzie z sadów są często traktowane jako kłopotliwe odpady. W efekcie większość drewna jest rozdrabniana i pozostawiana w sadzie lub wypychana z międzyrzędzi i spalana. Tymczasem sadownicy i ogrodnicy mogą zarobić na ścinkach drzew, jeśli sprzedaliby je do ciepłowni. Sprasowane czy rozdrobnione do postaci zrębki drzewnej ścinki to dobry materiał na opał.

29 czerwca 2017

czytaj więcej >

Wapń i fosfor na choroby przechowalnicze

Nawożenie sadów po okresie kwitnienia jest zabiegiem niezwykle istotnym, jeśli oczekujemy dobrej jakości plonów. Na rynku pojawiły się produkty łączące fosfor i wapń - kombinację która w środowisku często ze sobą nie współgra. Dlaczego wapń jest tak ważny dla rozpoczynających owocowanie sadów? Czy warto inwestować teraz w nawozy fosforowe?

20 czerwca 2017

czytaj więcej >

Włosi opracowali profil fenolowy dla winorośli

Włosi są jednymi z czołowych liderów w światowej uprawie winorośli, a co za tym idzie także produkcji win. Uprawa skoncentrowana jest głównie w regionach południowych, z uwagi na wymagania klimatyczne. Suche i gorące powietrze, a także wczesnowiosenne opady w granicach 600 mm rocznie oraz temperatury rzadko spadające poniżej 0°C, to doskonałe warunki do prowadzenia winnic.

05 czerwca 2017

czytaj więcej >

Największa europejska chłodnia powstanie w Hiszpanii

Hiszpańska firma Fruveco, dawniej znana jako Congelados Francisco Ramón, planuje otworzyć największą chłodnię w Europie. Docelowo ma pomieścić 200 tys. palet. Chłodnia to część olbrzymiego projektu, którego celem jest stworzenie nowych udogodnień w Parku Przemysłowym Alhama.

19 maja 2017

czytaj więcej >

Na drodze wyrównania plonu

Plonowanie drzew owocowych podlega często zmianom w kolejnych latach uprawy. W pierwszym roku owocowanie jest obfitsze, a w kolejnym już znacznie niższe. Naukowcy z Uniwersytetu Hohenheim chcą zbadać powód tego fenomenu na przykładzie jabłoni.

18 maja 2017

czytaj więcej >

Jak zatroszczyć się o sady pozbawione plonu

Z doniesień producentów wynika, że wskutek kwietniowych przymrozków straty w niektórych uprawach czereśni wyniosły 80–90%, a nawet 100%. Sady pozbawione plonów nie będą wymagały inwestowania w takie prace, jak przerzedzanie czy zbiór owoców. Należy jednak pamiętać, że są to uprawy wieloletnie i całkowita rezygnacja z zabiegów pielęgnacyjnych przekreśli szanse na wymierny zysk w przyszłości.

28 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Stymulacja kwitnienia

Ilość i jakość plonu uzyskanego w sadzie w dużej mierze zależy od prawidłowego zapylenia. Eksperci twierdzą, że właściwe zapylenie to wynik przynajmniej dwukrotnego kontaktu owada z kwiatem. Pod tym względem najbardziej wrażliwe są truskawki, maliny, borówki i porzeczki. Na plantacjach gatunków jagodowych owady zapylające odgrywają największą rolę, dlatego obloty odbywają się na nich kilkukrotnie częściej niż w przypadku drzew owocowych.

27 kwietnia 2017

czytaj więcej >

Kolejne przymrozki w sadach

Aktualne dane na temat strat przymrozkowych okazują się znacznie bardziej poważne niż wcześniej mogłoby się wydawać (oprócz kwiatów czereśni czy śliw uszkodzeniu ulegały też pąki królewskie jabłoni).

21 kwietnia 2017

czytaj więcej >