Ochrona

Nowość na rynku fungicydów

Podczas warsztatów polowych zorganizowanych 28 czerwca w Tarczynie k. Warszawy zaprezentowano nowy fungicyd, który w br. ma uzyskać rejestrację m.in. w truskawce.

Fot. Maciejuk

Spotkanie zorganizowała firma Belchim Crop Protection. Jej przedstawiciel, Michał Bartkowski przekazał informacje na temat fungicydu Kenja, którego rejestrację przewiduje się na sierpień br. – Producentem substancji aktywnej jest japońska firma ISK Biosciences. W Japonii słowo „kenja” oznacza „mądry człowiek”, dlatego na logo produktu wybrano wizerunek sowy, która jest symbolem mądrości – mówił. Produkt jest już zarejestrowany w Belgii, gdzie jest pierwszy rok w sprzedaży.

Fungicyd zawiera nową substancję czynną – izofetamid. Należy ona do grupy karboksamidów (SDHI), w której tworzy nową klasę chemiczną. Prelegent wyjaśniał, że cząsteczka izofetamidu – w odróżnieniu od większości substancji z grupy SDHI – charakteryzuje się elastyczną strukturą budowy, co daje jej możliwość modyfikacji i dopasowania do patogenów działających niestandardowo. Ma to znaczenie zwłaszcza w procesie nabywania odporności przez patogeny, albowiem w przypadku izofetamidu następuje on wolniej niż przy standardowych produktach.

Izofetamid jest skuteczny w zwalczaniu patogenów należących do typów Ascomycetes (np. Sclerotinia sp., Monilia sp.) i Deuteromycetes (np. Botrytis sp.). Preparat działa zapobiegawczo i interwencyjnie. W roślinie wykazuje działanie translaminarne; szybko przenosi się z jednej strony liści na drugą, chroniąc także powierzchnie nietraktowane środkiem ochrony.

W Polsce preparat będzie zarejestrowany m.in. do zwalczania moniliozy w uprawach brzoskwini, moreli, śliwy, wiśni/czereśni (0,9 l/ha) oraz szarej pleśni w truskawce uprawianej w polu i pod osłonami (1,2 l/ha). W kolejnych latach przewidywane jest rozszerzenie etykiety.

Jak przekazał M. Bartkowski, badania prowadzone w Europie Środkowej na różnych gatunkach i odmianach roślin nie wykazały fitotoksyczności produktu. Pozytywne wyniki uzyskano również w doświadczeniach realizowanych w latach 2010–2013, w których badano poziom pozostałości substancji aktywnej w owocach. – Notowany poziom MRL w truskawce w żadnym powtórzeniu nie został przekroczony i wynosił ok. 30% maksymalnego dopuszczonego poziomu pozostałości – informował prelegent.

Podczas warsztatów zaprezentowano wyniki doświadczeń polowych prowadzonych przez firmę Fertico na nawadnianej plantacji truskawki odmiany Roxana. Jak przekazał M. Bartkowski, w tym roku warunki pogodowe sprzyjały rozwojowi szarej pleśni i na plantacji odnotowano dużą presję tej choroby. W ochronie przed jej sprawcą, grzybem B. cinerea, aplikowano preparaty w kilku kombinacjach. Na każdym poletku wykonano 4 zabiegi (pierwszy 20 maja, a kolejne w odstępach 7-dniowych). Porównywanymi substancjami czynnymi były: izofetamid (Kenja), fluopyram + trifloksystrobina, piraklostrobina + boskalid, cyprodynil + fludioksonil, fenheksamid.

W kontroli można było zaobserwować klasyczne objawy porażenia roślin i owoców szarą pleśnią. Na poletkach chronionych fungicydami infekcja szarą pleśnią była zdecydowanie mniejsza i tylko gdzieniegdzie trafiały się porażone owoce. Skuteczność ochrony oceniano też na zebranych owocach, po 3 i 7 dniach przechowywania w chłodni w temperaturze 5–7°C. Na truskawkach przechowywanych przez 3 dni nie obserwowano nasilonych objawów infekcji ani różnic w powtórzeniach. W kontroli można było zauważyć pierwsze owoce z symptomami szarej pleśni. Natomiast po 7 dniach przechowywania owoce z poletka kontrolnego były mocno porażone przez B. cinerea. We wszystkich powtórzeniach z zastosowaniem fungicydów objawy choroby były mniejsze w porównaniu z kontrolą, bardzo dobre rezultaty odnotowano w przypadku ochrony preparatem Kenja.

Maciej Kania

Źródło: Anna Maciejuk – relacja ze spotkania

Zdjęcia do artykułu

1.	Prezentacja wyników badań na poletku doświadczalnym truskawki Fot. Maciejuk
2.	Michał Bartkowski przekazał informacje na temat nowego fungicydu Fot. Maciejuk

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody