Ochrona

Minimum pozostałości w owocach jabłoni

W ostatnich latach coraz więcej zwraca się uwagę na jakość owoców w kontekście zawartości pozostałości substancji czynnych. Wymagania zachodnich supermarketów są coraz bardziej wyśrubowane w stosunku do norm określonych przez Unię Europejską. Chcąc zaistnieć na tym rynku, trzeba się do nich dostosować. W Sadzie doświadczalnym SGGW sprawdzane są różne programy ochrony mające na celu skutecznie zwalczyć choroby i szkodniki, a zarazem uzyskać owoce o minimalnej zawartości MRL.

fot. A. Okła-Wierzbicka

Program Fruit Quality Contract w Polsce

Program Fruit Quality Contractto pierwszy taki projekt na rynku polskim, który jest u nas wdrażany już od 6 lat. – Program ten ma zasięg globalny i w różnych krajach obejmuje różne uprawy. Produkcja jabłek w tym systemie w Europie jest prowadzona w Polsce i w Holandii – informował dr Kamil Jeziorek z firmy Syngenta. – Już od pierwszego zabiegu mamy na uwadze to, jaki ma być produkt końcowy. Jesteśmy nastawieni na owoce wolne od chorób, szkodników i bez uszkodzeń, a ich wartością dodaną jest ograniczenie pozostałości do maksimum czterech substancji. 

W sadzie SGGW dzięki programowi FQC uzyskuje się owoce z jedną lub dwiema substancjami czynnymi, czasem nawet bez pozostałości, ale w uprawie towarowej jabłka te mają najczęściej pozostałości dwóch substancji (kaptan, fludioksonid), ale nie więcej niż cztery

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody