Ochrona

Gorzka plamistość podskórna

Długotrwałe upały, susza, zbiór w niewłaściwym terminie, niska jakość owoców składowanych w chłodni oraz nieodpowiednie warunki przechowywania mogą być przyczyną problemów w okresie przechowywania. Jakich przede wszystkim?

fot. K. P. Rutkowski

Gorzka plamistość podskórna

Objawy

Pierwsze objawy mogą pojawić się na owocach już w sadzie, w postaci zielonych (po stronie barwy podstawowej) i czerwonych do purpurowych (po stronie rumieńca) plamek o średnicy kilku milimetrów. Z czasem plamy powiększają się, a skórka zapada się, miąższ staje się suchy i skorkowaciały. W owocach niektórych odmian zmiany zachodzą w głębszych warstwach miąższu i uszkodzone komórki widoczne są dopiero po przekrojeniu jabłka. Objawy mogą pojawić się zarówno podczas sezonu wegetacyjnego, jak i w czasie przechowywania.

Przyczyny

Główną przyczyną choroby jest niedobór wapnia w owocach, a właściwie zbyt wysoki stosunek potasu do wapnia. Czynnikami sprzyjającymi są również wysoki stosunek liczby liści do owoców, silny wzrost wegetatywny, nawadnianie bądź intensywne opady deszczu w okresie przedzbiorczym (szczególnie gdy poprzedzała go susza), wysoka temperatura w okresie wegetacji oraz niewłaściwe nawożenie.

Zapobieganie

Zaleca się właściwe nawożenie potasem, magnezem i wapniem. Do czynników ograniczających rozwój choroby w czasie przechowywania należą zbiór owoców w optymalnym terminie, szybkie ich schłodzenie i przechowywanie w niskiej temperaturze przy wysokiej wilgotności względnej atmosfery przechowalniczej.

Dr Krzysztof P. Rutkowski

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody