r e k l a m a

Partner serwisu


Mechanizacja

Rewolucja w ocenie jędrności owoców

Współczynnik jędrności owoców jest bardzo ważny, zwłaszcza kiedy chcemy wyznaczyć termin zbiorów. Do tej pory możliwości jego określenia oferowała amerykańska firma, przeznaczając do tego celu specjalne urządzenie. Zostało ono zaprojektowane 20 lat temu i od tamtej pory nie zaktualizowano działania autorskiej maszyny. Działania w tym kierunku poczyniła jednak Francja. Wynik tej aktywności jest bardzo obiecujący.

Urządzenie do pomiaru jędrności jednej z amerykańskich firm przeznaczone było tylko dla oceny wiśni. Technolodzy francuskiej firmy Agrosta, Laurent Klotz i Steve Taylor, dążyli do stworzenia urządzenia w pełni kompatybilnego, kontrolującego oprócz jędrności także inne parametry takie jak kolor czy rozmiar owoców. Dzięki ich wysiłkom powstało SoftLab. 

W maszynie wykorzystano najnowsze technologie dostępne dla sektora owocowo-warzywnego. SoftLab składa się z druków 3D: silników drukowanych 3D, śrub o takich samych właściwościach, osi liniowych również drukowanych 3D, podobnie jak kart elektronicznych. Elementy te są produkowane w dużych ilościach, co znacznie obniża koszty budowy. Ponadto części te są zawsze dostępne, dzięki wyposażeniu w specjalne drukarki do ich kreowania. Są stale testowane i wykazują dużą trwałość. 

SoftLab jest obecnie dostępny w 55 krajach, w tym w Chile, Argentynie, Wietnamie, USA, Wielkiej Brytanii, Południowej Afryce, Meksyku, Kanadzie, Indiach i Holandii. Koszt zakupu urządzenia to 4,1 tys. EUR wliczając transport do dowolnego miejsca na świecie. Klotz, CEO Agrosta, szacuje zwrot kosztów inwestycji w ciągu roku. Maszynę można stosować do oceny jędrności wielu gatunków owoców m.in. borówki, wiśni, truskawki, moreli czy jeżyn. 

Źródło: freshplaza.com

Tagi:

Zobacz także

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 9/2017
Odmiany przyszłości