StoryEditor

Jabłka w Państwie Środka

Chiny od dawna są największym w świecie producentem jabłek. Jabłonie uprawia się tam od ponad 2200 lat.

Według informacji uzyskanej od prof. Li Xin, z chińskiego instytutu sadownictwa, w 2016 r. w Chinach zebrano 43,9 mln ton jabłek. Przewiduje się, że w tym roku będzie to 45 mln ton, czyli  o ponad milion ton więcej, oraz że w ciągu najbliższych pięciu lat produkcja wzrośnie do 50 mln ton. Cena chińskich jabłek dobrej jakości w chińskich supermarketach o tej porze roku wynosiła 24–26 juanów/kg (13,2–14,3 zł) za jabłka chińskie i 38–40 juanów/kg (20,9–22,0 zł) za jabłka importowane. Zbiory jabłek odmiany Fuji w br. rozpoczęły się tydzień później niż w ub.r. Farmerzy otrzymują za kg o 1–2 juany więcej niż w ub.r. Zdaniem prof. Xin, w Chinach jest miejsce dla polskich jabłek. Obawia się on jednak, że mogą być trudności w imporcie, w związku z istniejącymi ograniczeniami, przede wszystkim ze względu na rodzimą produkcję i dobre perspektywy rozwoju. Więcej o skutkach wzrostu produkcji jabłek w Chinach do przeczytania tutaj.

Prof. dr hab. Edward Żurawicz
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

19. kwiecień 2024 07:11