r e k l a m a

Partner serwisu


Rynek

Droższe owoce, to droższe przetwory

Niższe zbiory w trwającym sezonie spowodowały wzrost cen na rynku. Eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dodają, że droższe owoce przełożą się na ceny dżemów, soków i mrożonek.

Wiosenne przymrozki uszkodziły pąki rozwijających się kwiatów na drzewach i krzewach owocowych. W wyniku tego, tegoroczne zbiory są znacznie niższe. Największe straty odnotowano w przypadku drzew pestkowych, a najmniejsze na plantacjach truskawek. W przypadku jabłoni uszkodzona została zwłaszcza odmiana Idared, a w mniejszym stopniu Champion, Gala i Gloster. 

W wyniku dużych niedoborów owoców, zakłady przetwórcze płacą producentom więcej niż w zeszłorocznym sezonie. Bożena Nosecka z IERiGŻ dodaje, że wysokie ceny dotyczą wszystkich owoców poza malinami, za które w skupie płaci się mniej. 

Mniejsze będą w tym roku zbiory jabłek, w związku z czym firmy przetwórcze mogą mieć problem z pozyskaniem wystarczającej ilości surowca. Z drugiej strony nie mogą zapewnić wyższej ceny sadownikom, bo nie będą w stanie sprzedać koncentratu jabłkowego. Droższe są śliwki do przerobu, chociaż póki co nie skupuje się węgierki. Jej cena może w tym sezonie wzrosnąć nawet do 2 zł/kg. 

Konkurencją do krajowych owoców są importowane, których obecna cena jest znacznie niższa w porównaniu do roku poprzedniego. Tańsze są banany, brzoskwinie, gruszki, cytryny, morele, pomarańcze, nektarynki i śliwki. 

Źródło: PAP

Tagi:

Zobacz także

r e k l a m a

r e k l a m a

Sad Nowoczesny 9/2017
Odmiany przyszłości