Aktualności

W Broniszach trwają Dni Mołdawskie

Dziś i jutro można spróbować mołdawskich winogron oraz spotkać się z producentami i reprezentantami strony mołdawskiej – m.in. Ambasady Republiki Mołdawii oraz Mołdawskiej Organizacji Promocji Inwestycji i Eksportu (Moldova Investment and Export Promotion Organization). Trwają właśnie Dni Mołdawskie 2018 w Broniszach (21–22 listopada). 

Fot. Mariusz Marczak

Mołdawskie winogrona stołowe, ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne, zdobyły uznanie polskich konsumentów. W ciągu dwunastu miesięcy 6-krotnie wzrósł import tych owoców do naszego kraju. Jest to możliwe dzięki współpracy pomiędzy Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynkiem Hurtowym w Broniszach a mołdawskimi producentami.

Podczas trwających właśnie Dni Mołdawskich można przekonać się o zaletach jasnych i ciemnych winogron stołowych z Mołdawii. Wyróżniają się one bogatym smakiem, a do tego są dostępne w okresie jesienno-zimowym, tj. od października aż do marca. W naszym kraju największą popularnością cieszy się odmiana Moldova – jedna z 10 odmian oferowanych na całym świecie spośród 80 rodzajów winogron uprawianych na terenie Republiki Mołdawii.

– Nasz kraj jest niezwykle ważnym rynkiem dla mołdawskich producentów – informuje Krzysztof Karpa, wiceprezes zarządu Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Bronisze. – Z jednej strony dynamicznie powiększa się grono Polaków, którzy cenią sobie te wyróżniające się jakością i smakiem owoce. Dlatego możemy pochwalić się 1200 tonami mołdawskich winogron, które za pośrednictwem małych sklepów owocowo-warzywnych i targowisk trafiły w 2017 r. na polskie stoły. Z drugiej strony polski rynek hurtowy jest doskonałym kanałem dotarcia do krajów Europy Zachodniej. Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach konsekwentnie wspiera kontakty handlowe pomiędzy stroną mołdawską a odbiorcami i rozwija swoją infrastrukturę, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów i dystrybutorów owoców i warzyw.

O wyjątkowym charakterze mołdawskich winogron decydują żyzne gleby, pogoda (duża liczba słonecznych dni w ciągu roku) oraz uprawa zgodna z wielowiekową tradycją. Europejscy konsumenci szczególnie upodobali sobie odmiany o słodkim, bogatym smaku:

– ciemne: Condreanca, Moldova, Muscat de Hamburg,

– jasne: Arcadia, Italia, Victoria.

Ich wartość potwierdzają certyfikaty oraz znaki jakości przyznawane zarówno producentom, jak i dystrybutorom mołdawskich winogron. Owoce te podlegają ścisłej kontroli na każdym etapie łańcucha dostaw, są starannie przechowywane, dzięki czemu zachowują walory zdrowotno-smakowe. 

– W Mołdawii ilość winogron przypadająca na głowę mieszkańca jest jedną z największych na świecie. To nie przypadek. Już od 5000 lat w produkcję tych owoców wkładamy mnóstwo pracy i serce – mówi Octavian Olaru z Heks Eper, mołdawskiej agencji rządowej. – Cieszy nas, że Polacy – przywiązujący coraz większą wagę do jakości owoców oraz warzyw, ich niepowtarzalnego charakteru oraz ekologicznej uprawy – tak polubili winogrona z Mołdawii. Skoro udało nam się zdobyć zaufanie świadomych konsumentów, jesteśmy optymistami, jeśli chodzi o skuteczne dotarcie na kolejne rynki Europy Zachodniej, a nawet dalej.

Niegdyś winogrona z Mołdawii trafiały do naszego kraju w ramach socjalistycznej wymiany gospodarczej. Ich ponowny import zaczął się na początku lat 90., po uzyskaniu przez Republikę Mołdawii niepodległości i odbudowie dawnych relacji handlowych. Obecnie Polska jest siódmym (po Rosji, Rumunii, Białorusi, Iraku, krajach bałtyckich i Ukrainie) rynkiem zbytu mołdawskich winogron stołowych.

Źródło: mat. prasowe

Zdjęcia do artykułu

Dni Mołdawskie 2018 Fot. Mariusz Marczak
Dni Mołdawskie 2018 Fot. Mariusz Marczak
Dni Mołdawskie 2018 Fot. Mariusz Marczak
Dni Mołdawskie 2018 Fot. Mariusz Marczak
Dni Mołdawskie 2018 fot. mat. prasowe Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure